top of page

ΑΡΘΡΑ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στην σύγχρονη τέχνη.

(Προσχέδιο έκθεσης: Ευέλικτη ζώνη των καινοτόμων δράσεων, φηφιακή εποχή – νέες τεχνολογίες. Συζήτηση στο Art-act στις 15-10-2007.).

 

Πολλές φορές ταυτίζουμε το καινοτόμο με το επαναστατικό. Μπορεί κάτι να είναι καινοτόμο αλλά όχι επαναστατικό. Άλλες φορές οικουμενοποιούμε την αλήθεια μας σε έναν κόσμο που από την εποχή του Popper και του Kuhn πάψαν οι οικουμενοποιήσεις.   Θα προσπαθήσω να καταδείξω μερικές παγίδες μέσα από διάφορες συγχύσεις παίρνοντας θέση πάνω στα θέματα της καινοτομίας και της επανάστασης ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που ορίζω αποτελεί μια προσπάθεια ορισμού μιας συγκεκριμένης αλήθειας.

 

ΠΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑ

του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ

 

Οι ατομικές μου εκθέσεις σε χώρους εκτός του εργαστηρίου μου είναι λίγες. Αυτό μπορεί να αποδεικνύει σε κάποιους ότι είμαι «κλειστός» καλλιτέχνης. Πάνω σε αυτό θα ήθελα να δώσω μια εξήγηση:

Πρώτα απ’ όλα αυτό που θα ήθελα να πω, είναι ότι ο Έλληνας καλλιτέχνης είναι πολλαπλώς σε δυσμενή θέση στο να πραγματοποιήσει και να καταθέσει το έργο του. Μια τέτοια κατάθεση για να βρει αποδοχή σήμερα στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι συμβατή με τα κοινωνικά δεδομένα άρα αντίθετη με τον φαντασιακό χαρακτήρα  που ενυπάρχει στην τέχνη. Ο συντηρητισμός, η έλλειψη ανοιχτότητας και αμφισβήτησης των στερεοτύπων και των γελοίων βεβαιοτήτων δεν οδηγεί στους ανοιχτούς ορίζοντες, στις άλλες διαστάσεις που μας κομίζει η τέχνη. Αυτή την ανοιχτότητα δεν μας την παρείχε ποτέ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, εκ βάθρων συντηρητικό και αποστερητικό.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ

 

Αναζητώντας τον όρο της λέξης χορηγία είμαστε αναγκασμένοι να κατευθυνθούμε (όπως συνήθως) στην αρχαία εποχή και στο έτος 509 π.Χ. όπου εμφανίστηκε ως θεσμός υποστήριξης της αρχαίας ελληνικής τέχνης και συγκεκριμένα της τέχνης των θεατρικών Αγώνων.

Σημασία έχει ότι η θεατρική αυτή τέχνη βασίζεται σε δύο κύρια χαρακτηριστικά:

Πρώτον τον θρησκευτικό της χαρακτήρα με την λατρεία του Διονύσου.

Η συνάθροιση λοιπόν αποτελεί απαραίτητο στοιχείο, ικανή και αναγκαία συνθήκη, για την ατομική έκφραση. Αυτή η πάνδημη συμμετοχή ως χαρακτηριστικό της αρχαίας παράστασης εκδηλώνεται με τον θεσμό της χορηγίας και την συμμετοχή του θεατή στα δρώμενα.

bottom of page